IP چیست ؟
در این مقاله قصد دارم IP را خدمت شما به زبان ساده توضیح دهم تا کاملاً درک کنید که IP چیست و با آن چه کار میتوان انجام داد. پس اگر آمادهاید ادامۀ این مقاله را حتماً مطالعه بفرمایید.
فرض میکنیم شما با گوشی خود میخواهید به یک شخص دیگر زنگ بزنید. اولین چیزی که به ذهنتان خطور میکند این است که آیا شماره تلفن فرد را دارید یا خیر. پس ما با شماره تلفن همدیگر میتوانیم به یکدیگر با استفاده از تلفن تماس بگیریم. این شماره تلفن باید در کل دنیا یکی باشد و همین طور هم هست. یعنی در کل سطح کرۀ زمین فقط یک نفر است که میتواند یک نوع شماره تلفن داشته باشید. در غیر این صورت اختلال شروع خواهد شد.
پس تا اینجای قضیه حتماً متوجه شدید که چطور با تلفن میتوان با دانستن شماره تلفن همدیگر با همدیگر تماس صوتی یا حتی تصویری داشت. در دنیای اینترنت هم هر رایانهای که به این شبکۀ جهانی متصل میشود باید یک شماره داشته باشید. این شماره همان IP است. به این ترتیب رایانۀ شمایی که همینک به اینترنت وصل شده دارای یک IP یکتاست که در آن لحظه هیچ کس به غیر از شما دارای آن آی پی نیست.
این موضوع باعث میشود که شما بتوانید با رایانههای دیگر روی این شبکه ارتباط برقرار کرده و درخواست خود را برای دریافت و یا ارسال اطلاعات بدهید. با این کار بستههای اطلاعاتی که بین رایانههای مختلف روی شبکۀ جهانی اینترنت رد و بدل میشوند، دقیقاً به مقصد خود که همان IP رایانۀ مقصد است ارسال میشوند. پس IP، نشانی یک رایانه روی شبکه است.
این IP در بیشتر مواقع زمانی که به اینترنت متصل میشوید تغییر میکند و این کار توسط ISP صورت میگیرد. ISP همان شرکتی است که به شما خدمات اینترنت ارائه میکند. این شرکت برای اینکه به شما قابلیت اتصال به شبکۀ اینترنت را بدهد، یک IP موقت را به رایانۀ شما اختصاص میدهد که بتوانید با رایانههای دیگر روی این شبکه ارتباط برقرار کنید. مثلاً همین که یک صفحۀ اینترنتی را درخواست کنید، خود یک نوع ارتباط پرکاربرد است.
پس با این تفاسیر IP یک رایانه معمولاً ثابت نیست و با هر بار اتصال به اینترنت تغییر میکند. زمانی که اتصال یک رایانه به اینترنت قطع میشود، آن IP آزاد شده و به یک رایانۀ دیگر داده میشود. اما گاهی اوقات لازم است که رایانۀ ما دارای یک IP ثابت باشد که به آن IP استاتیک گفته میشود. منظور از Static ثابت است. برای این کار باید از شرکت ارائه دهندۀ اینترنت درخواست کنیم که یک IP ثابت به ما ارائه دهد که این شرکت در قبال انجام این کار از ما هزینهای را دریافت میکند. در بیشتر مواقع ما نیاز به IP ثابت نداریم. ولی اگر مدیر شبکه و یا سرور هستید، به یک Static IP نیاز پیدا خواهید کرد.
IP ها به صورت یک عدد چهار قسمتی به این شکل ۱۲۷.۰.۰.۱ از اعداد دیگر قابل تمایزند. هر کدام از این اعداد IP از ۰ تا ۲۵۵ میتواند متغیر باشد. به این نوع IP آی پیِ نسخۀ ۴ میگویند که در حال حاضر به دلیل افزایش تعداد دستگاههایی که میتوانند به اینترنت متصل شوند، تعداد IPهایی که به این شکل تولید میشوند محدود شده و کنسرسوم جهانی اینترنت IP نسخۀ ۶ را ارائه کرده است. این نوع آی پیها به این شکل هستند: FE80:0000:0000:0000:0202:B3FF:
تا حدودی از روی آی پی میتوان به موقعیت مکانی رایانۀ مورد نظر هم پی برد. پس اگر وارد سایتی شدید که به شما گفت آی پی شما برای مقاصد امنیتی ثبت شد، به این دلیل است که با آن IP میتوان تا حدی موقعیت مکانی شما را کشف کند. حتی اگر در آن لحظه این کار را نتواند بکند، بعداً از طریق قانونی IP شما یا هر کس قابل پیگیری است.
چگونه ip خود را پیدا کنیم؟
برای یافتن IP رایانۀ خود که همینک به اینترنت متصل هستیم، از روشهای مختلفی میتوانیم استفاده کنیم. یکی از این روشها استفاده از سامانههای اینترنتی است. یکی از این سایتها سایت ipinfo.io است که با ورود به صفحۀ اصلی این سایت شما میتوانید IP خود را به صورت درشت در وسط صفحه ببینید. روشهای دیگری هم هستند که میتوانید بدون رفتن به یک سایت خاص این کار را انجام دهید. مثلاً استفاده از CMD یا خط فرمان ویندوز که توضیحات آن را در مقالات آموزشی دیگر سایت کاربر رایانه خدمت شما توضیح خواهم داد.
بنابراین IP مثل شماره تلفن است که برای هر دستگاهی که به اینترنت متصل میشود یکتا است و در آن لحظه رایانۀ دیگری نیست که با آن IP بتواند به شبکه متصل شود. با مباحث دیگر آموزش کامپیوتر سایت ComputerUser.ir همراه ما باشید.
۰ دیدگاه