آپدیت ویندوز یعنی چه؟
هر کالا یا محصولی که تولید میشود، همواره باید در جهت پیشرفت آن و از بین بردن نواقصش تلاش شود تا اینکه رقبا گوی سبقت را از وی نربایند و از دور خارج نشود. ما این مورد را میتوانیم در کالاهای حقیقی ببینیم. مثلاً گوشیهای تلفن همراه روز به روز به امکاناتشان اضافه میشود تا مشتریان بیشتری را مجذوب خود کنند.
برنامههای رایانهای هم، به عنوان یک نوع کالای نرم افزاری نیاز به توسعه دارند. منظور از توسعه، همان از بین بردن ایرادات و افزودن امکانات بیشتر توسط تولید کنندگانشان است. به این عملیات به روز رسانی یا آپدیت کردن میگویند. عبارت آپدیت، همان Update انگلیسی است که اگر خواسته باشیم آن را به فارسی ترجمه کنیم، باید به روز رسانی را به کار ببریم.
اگر دیده باشید، جلوی نام هر نرم افزاری، یک مجموعه عدد نوشته شده. این اعداد همان نسخهای از نرم افزار است که طی مراحلی به روز شده است. مثلاً شاید اولین نسخه از یک نرم افزار که تا قبل از این، فقط نسخههای آزمایشیاش بیرون آمده باشد را، این گونه نام گذاری کنند: ۱٫۰٫۰٫ خوب، مطمئناً نسخۀ پس از آن، ۱٫۰٫۱ خواهد بود. البته شماره گذاری نسخههای مختلف یک نرم افزار از قانون خاصی تبعیت نمیکند و حتی میتواند از چند عدد پرش کند. این بستگی به خواست خود تولید کنندۀ نرم افزار دارد.
سیستم عاملها هم به روز میشوند. یعنی هر از چند گاهی نسخههای جدید آن به بازار میآید. یکی از پرکاربردترین سیستم عاملها، ویندوز است که توسط شرکت تولید کنندۀ آن، یعنی مایکروسافت توسعه داده میشود؛ یعنی ایرادات آن گرفته میشود و طی افزودن شدن یک سری امکانات بیشتر و بهتر با نسخهای جدید به دست مصرف کنندگان میرسد.
نسخههای آپدیت ویندوز به دو دستۀ کلی و جزئی تقسیم میشوند. منظور از آپدیت کلی، نسخههایی مثل ویندوز xp، بعد از آن ویندوز Vista، سون یا ۷، ویندوز ۸ و حالا هم ویندوز ۱۰ است. هر کدام از این نسخهها، تغییرات بسیاری نسبت به نسخۀ قبلی خود دارند. اما آپدیتهای جزئی ویندوز، مربوط به یک نسخۀ کلی از ویندوز میشود. مثلاً ویندوز ۸ را در نظر بگیرید که مایکروسافت به یک اشکال کوچک اما مهم در آن پی برده است. حالا توسط برنامه نویسانش یک وصلۀ کوچک را طراحی میکند که شما با نصب آن روی ویندوز ۸ تان، آن ایراد کوچک را از بین میبرید. به انجام این عمل، به روز رسانی ویندوز یا آپدیت کردن ویندوز میگویند. به وصلههای کوچکی که برای هر نسخه از ویندوز میآید هم آپدیت ویندوز میگویند.
برای آپدیت کردن ویندوز باید یک دسته پیش نیازها فراهم باشد، که مهمترین آنها از قرار زیر است:
- داشتن یک نسخۀ معتبر و اورجینال از ویندوز
- داشتن اتصال اینترنت پرسرعت
اگر هر یک از موارد بالا را نداشته باشید، به روز کردن ویندوز بعید به نظر میرسد. البته که شاید برای هر کاری یک راه میانبر هم وجود داشته باشد. مثلاً برای ویندوزهای کرک شده، که عموم ما ایرانیها از آنها استفاده میکنیم، شاید با اندکی دستکاری و نصب نرم افزارهای خاصی بتوان مبادرت به به روز کردن ویندوز کرد. البته، دقت کنید که حتی ویندوزهای کپی و کرک شده هم آپدیتها را از طریق اینترنت دریافت میکنند. اما پس از اینکه آن وصلهها روی سیستم عامل شما نصب شد، ممکن است برای همیشه دسترسی به رایانهتان ناممکن شود. ویندوز با این کار شما را مجبور میکند، تا از یک نسخۀ خریداری شدۀ ویندوز استفاده کنید.
همانطور که گفته شد، دریافت آپدیتهای ویندوز از طریق اینترنت است. به همین دلیل داشتن اتصال اینترنت پرسرعت مورد نیاز است.
همیشه نباید پس از به روز شدن ویندوز، انتظار داشته باشید تغییرات زیادی را شاهد باشید. خیلی از تغییرات در هستۀ سیستم عامل است و قابل مشاهده توسط من و شما نیست. البته در قسمت Windows Update ویندوز، توضیحاتی راجع به هر قسمت از آپدیتهای ویندوز داده میشود که حتی میتوانید دریافت و یا نصب هر کدام را به صورت دستی غیرفعال کنید.
پس اگر ویندوزی که استفاده میکنید، اصلی یا Original نیست، که معمولاً هم همینطور است، شاید بهتر باشد اصلاً آپدیت شدن خودکار ویندوز غیرفعال شود. برای این منظور به بخش Windows Update از Control Panel بروید و تنظیمات به روز شدن ویندوز خودتان را از آنجا پی بگیرید. همۀ تنظیمات آپدیت ویندوز آنجاست.
۴ دیدگاه
چرا برای آموزش بهتر از مثال استفاده نمیشود؟
آپدیت ویندوز که مثال خاصی نداره. ولی چشم؛ از مثال هم استفاده خواهیم کرد.
من یه ویندوز ۱۰ دارم که مال خودم نبوده ، از کجا باید بفهمم که این ویندوز اورجیناله یا کرک شده؟
ویندوزهای اورجینال معمولا یک کدی دارند که باید وارد کنید تا فعال بشن. اگر این کد رو ندادید و ویندوزتون در حال کار هست و هشدار عدم فعال بودن ویندوز رو به شما نمیده، پس ویندوز شما کرکی است.